FTX – Ventilation med värmeåtervinning

LUNOS Decentralisrad ventilation

På denna sida har Energy Building samlat våra  decentraliserade ventilationsenheter med värmeåtervinning.  Samtliga av dessa ingår i LUNOS 160-system, vilket innebär att de använder en 160 mm rörgenomföring i yttervägg.  Detta gör att det är otroligt lätt att bygga in ventilationen, oavsett om det är nybygge eller ROT-renovering.

 

FTX – Byt ut luften men behåll värmen

Energy Building ventilation med värmeåtervinning

Energy Building Decentraliserad Ventilation

 

 

 

LUNOS E2 FTX – Parhästen!

LUNOS E2 decentraliserad ventilation

Se videopresentation om LUNOS E2

 

Liten:

Fläkt på LUNOS E2

LUNOS E2 – fläktsida

LUNOS E2 är ett bland världens minsta decentraliserade ventilationssystem med värmeåtervinning bland bostäder. Med hjälp av de mest moderna tillverkningsmetoderna, är det möjligt att utveckla en kompakt värmelagring av ett keramiskt kompositmaterial vilket ger en genomsnittlig verkningsgrad på 90,6%. Denna är lämplig att placera i ytterväggar till bostadsrum, källare och även garage och förråd.

 

Miljövänlig:

LUNOS E2 Energideklaration

Energideklaration

 

Med mycket låg strömförbrukning är LUNOS E2 oöverträffad när det gäller energieffektiviteten, vilket resulterar till ett aktivt bidrag angående miljöskyddet och ger minskade kostnader. Värdena för ventilationen hamnar långt under normen enligt DIN 1946-6 för tekniska apparaturer. I praktiken kan man driva ventilationen i ett helt hus på samma mängd elenergi som en enda vanlig 60 watts-lampa tar.

 

 

Innovativ:

Värmeväxlare på LUNOS E2

LUNOS E2 – värmeväxlarsida

LUNOS E2 arbetar genom den välkända principen av regenerativ värmeväxling, som LUNOS nästan helt fulländat. Lagringsstenen som kallas ”Acuvent” (keramik) sitter mitt i luftströmmen tillsammans med en EC- motor med axialfläkt. Genom ett reversibelt luftflöde och specifik riktning av fläkten, sker keramiska laddningar från värmeenergin i luften inifrån och återvinner den med den inkommande uteluften. Eftersom de två enheterna samarbetar så kommer det alltid in lika mycket luft som det kommer ut, så kallad balanserad ventilation. Genom fläktbladens konstruktion skapas det önskvärda lilla undertryck som man vill uppnå i bostadsventilation. LUNOS har vunnit ett flertal priser för sin produktutveckling och all tillverkning och montering sker på fabriken i Berlin, Tyskland, vilket garanterar högsta kvalitet genom hela processen från idé till levererad ventilation.

 

Kompatibel:

LUNOS E2 med väderskyddskåpa utsida

Utsida

E2 med LUNOS innerkåpa

Insida

Kan monteras antingen i prefabrikationsfasen av hustillverkningen, eller monteras i befintliga hus. Hål förbereds i ytterväggarna för monteringsrör med 160 mm diameter.

Vill man undvika synliga ventilationsdetaljer på fasaden kan man välja den välisolerade inbyggnadskanal som LUNOS tillverkat. Den heter LunoTherm och då får man en smal ventilationsöppning som göms i fönstersmygarna.

 

 

 

Beprövad:

Utomhusbild på decentraliserad ventilation

Modern ventilation

LUNOS har tillverkat ventilation sedan 50-talet. Mini-FTX-enheten E2 har mottagits mycket framgångsrikt över hela världen sedan den kom ut på marknaden 2011. För att kunna anpassas till olika förhållanden och syften så har man tagit fram olika varianter av LUNOS E2 och fler varianter kommer garanterat utvecklas. Detta gör att Energy Building kan anpassa det decentraliserade ventilationssystemet på praktiskt taget vilken bostad som helst. E2 FTX är den enhet som också har absolut bäst värmeåtervinningsgrad.

 

Du hittar mer information om LUNOS E2 FTX på denna produktsida!

Energy Building Decentraliserad Ventilation

 

LUNOS EGO Hybrid – Mångkonstnären

LUNOS EGO Decentraliserad ventilation

Se videopresentation om LUNOS EGO

 

 

Unik:

LUNOS EGO decentraliserad ventilation

För badrumsmiljön

LUNOS EGO är utan motstycke i ventilationsvärlden. Kort sagt kan man säga att man utvecklat en enhet som gör vad LUNOS E2 gör, men i mindre skala. Man har med absolut spetsteknologi utvecklat en produkt som har förmågan att förnya luften med upp till 87% värmeåtervinning, men som också helt växlar funktionsområde när luftfuktigheten blir hög och övertar då den traditionella rollen som badrumsfläkt med frånluftsfunktion. Denna är lämplig att placera i mindre och ibland fuktiga utrymmen så som badrum, tvättstuga, källarutrymmen samt förråd.

 

Miljövänlig:

Energideklaration LUNOS EGO

Energideklaration EGO

Även LUNOS EGO har en väldigt låg strömförbrukning med sina två små EC-motorer. Strömförbrukningen motsvaras av en normal LED-lampa, det vill säga mellan 1-4,5 W beroende på driftläge. Enhetens användningsområde gör också att de områden som normalt tidigare bara haft frånluftsventilation och således gjort av med värdefull uppvärmningsenergi, som badrum och tvättstuga, numera kan ventileras med värmeåtervinning. Detta sparar både miljö och plånbok.

Innovativ:

LUNOS EGO arbetar också genom den välkända principen av regenerativ värmeväxling. Lagringsstenen som kallas ”Acuvent” (keramik) sitter mitt i luftströmmen tillsammans med två små fläktar. De två fläktarna arbetar i varsin delad halva av den 160 mm rörkanalen. Den keramiska värmeväxlaren ser till att värmen från inomhusluften bevaras till dess att fläktarna byter riktning med varandra, och värmer upp den svala inkommande luften. När luftfuktigheten blir högre byter enheten arbetsuppgift och båda fläktarna arbetar med att suga ut luft, helt automatiskt. När rätt värden detekteras återgår hybridenheten till värmeåtervinningsläget igen. LUNOS Ego fick 2015 det prestigefyllda tyska Plus X Award-priset för hög kvalitet, design, funktionalitet och miljömässighet.

Design:

 

Innerkåpa LUNOS EGO

Stilren design

LUNOS har lagt vikt på att de ventilationsprodukter man tar fram inte bara ska leda utvecklingen framåt, utan även att de ska kunna integreras på ett snyggt och smakfullt sätt i de miljöer de monteras i. I detta är ego inget undantag. Innerdelen är stilrent utformad i klassiskt vitt, och in och utblåsen har gömts på sidorna. Vad gäller ventilationens utseende i husfasaden så har man olika alternativ både vad gäller material och färg. Givetvis har denna ventilation, i likhet med övriga LUNOS-produkter även luftfilter som är lätt att ta ut och rengöra vid behov. Detta gör att ventilationen blir en snygg detalj som också visar att man är väl medveten om både sin egen miljö och samtidigt världens miljö.

Innerkåpa LUNOS EGO decentraliserad ventilation

Innerkåpans filter

 

 

 

 

Du hittar mer information om LUNOS EGO Hybrid på denna produktsida!

 

 

Energy Building Decentraliserad Ventilation

LUNOS NEXXT – FTX för större ytor

LUNOS NEXXT Decentraliserad ventilation

Nöjda med LUNOS NEXXT

Översikt:

LUNOS NEXXT Decentraliserad ventilation

NEXXT sammansättning


LUNOS Nexxt uppnår värmeåtervinning på upp till 90%. Värmeöverföringen sker via en värmeväxlare med konstant luftriktning. Strömtillförseln börjar vid 5 watt och volymflödena kan generera upp till 90 m³ / h. Den smakfullt designade frontpanelen gör att Nexxt blir ett stilfullt inslag var den än monteras.

Driftsfunktion:

LUNOS Nexxt utrustas med ett helt nytt koncept gällande operativsystemet. Piezoelementen är placerade bakom ett elegant metallhölje som säkerställer tyst drift och minimerar vibrationerna.  Finesser som kallventilation, filterbytesindikator, frostvakt, manuellt läge väljs enkelt på enhetens frontpanel.

 

LUNOS NEXXT decentraliserad ventilation

LUNOS NEXXTs manöverpanel

Styrning och installation:

LUNOS NEXXT Decentraliserad ventilation

NEXXT baksida

LUNOS Nexxt styrs via 8 st fukt- och temperatursensorer som standard. Dessa används för den helautomatiska ventilationsfunktionen samt för drift av övriga inställningsval. Enheten installeras direkt i ytterväggen, en utanpåliggande och en inbyggnadsbar version finns tillgänglig. Nexxt ingår i 160-serien, vilket innebär att ett 160mm rör används för anslutning till utsidan. Utöver detta behövs bara anslutning till 230 V, sen är det klart. Sällan har det varit enklare att få bra luft och behålla värmen!

 

Tillgänglighet:

LUNOS Nexxt K är den variant som förberetts för den svenska marknaden. Fortlöpande arbetar LUNOS med att utveckla Nexxt, med ännu effektivare värmeväxlare, trådlös styrning, CO2-givare mm.

LUNOS NEXXT miljövänlig

Energideklaration

LUNOS NEXXT Decentraliserad Ventilation

Infällt montage

LUNOS NEXXT decentraliserad ventilation

NEXXT i mässmonter

 

 

 

 

 

Du hittar mer information om LUNOS NEXXT FTX-enhet på denna produktsida!

 

 

 

 

Att montera vår ventilation är enkelt – Vi guidar er genom processen!