LUNOS EGO – Badrumsfläkt med värmeåtervinning

LUNOS EGO ger unik hybridventilation för våtrum

LUNOS EGO är en hybrid: Ett badrum behöver en badrumsfläkt som kan suga ut varm fuktig luft, det är självklart. Men all övrig tid vill man behålla värmen och bara få ny luft.
LUNOS EGO gör både och – helt automatiskt. Detta är unikt i en liten fläktenhet.

LUNOS EGO - Energy Building

Användningsområden

LUNOS EGO är lämplig att placera i mindre och ibland fuktiga utrymmen så som badrum, tvättstuga, källarutrymmen samt förråd. Enda kravet är att den kan sitta i en yttervägg som är minst 30 cm tjock.

LUNOS EGO decentraliserad ventilation

LUNOS Ego fick 2015 det prestigefyllda tyska Plus X Award-priset för hög kvalitet, design, funktionalitet och miljömässighet. I Sverige är den typgodkänd av KIWA.

 

Strömsnål värmeåtervinning

LUNOS EGO har en väldigt låg strömförbrukning med sina två små EC-motorer. Strömförbrukningen motsvaras av en normal LED-lampa, det vill säga mellan 1-4,5 W beroende på driftläge. Enhetens användningsområde gör också att de områden som normalt tidigare bara haft frånluftsventilation och således gjort av med värdefull uppvärmningsenergi, som badrum och tvättstuga, numera kan ventileras med värmeåtervinning. Detta sparar både miljö och plånbok.

 

Så här fungerar den

LUNOS EGO arbetar genom den välkända principen av regenerativ värmeväxling. Lagringsstenen som kallas ”Acuvent” (keramik) sitter mitt i luftströmmen tillsammans med två små fläktar. De två fläktarna arbetar i varsin delad halva av en rörkanal på 160 mm .

Den keramiska värmeväxlaren ser till att värmen från inomhusluften bevaras till dess att fläktarna byter riktning med varandra, och värmer upp den svala inkommande luften. När luftfuktigheten blir högre byter enheten arbetsuppgift och båda fläktarna arbetar med att suga ut luft, helt automatiskt. När rätt värden detekteras återgår hybridenheten till värmeåtervinningsläget igen.

 

LUNOS EGO – VIDEOPRESENTATION

Så här kan man styra den

LUNOS EGO styrs bäst med den nyutvecklade styrpanelen LUNOS Smart Comfort. Denna membranförsedda ventilationsstyrning monteras i vanlig väggdosa tillsammans med transformatorenheten och innehåller även fuktsensorn.

Tvåfamiljshus i Skåne med decentraliserad ventilation från Energy Building

Styrpanelen visar enkelt och tydligt den aktuella inställningen och erbjuder förutom det helautomatiska fuktläget även olika funktioner så som det tysta nattläget, manuellt fläktläge, vädringsläge samt kallventilation. Smart Comfort och EGO samarbetar bra, och gör den redan unika ventilationsenheten till en riktigt smart badrumsventilation.

 

Inte bara smart utan snygg också

LUNOS har lagt vikt på att de ventilationsprodukter man tar fram inte bara ska leda utvecklingen framåt, utan även att de ska kunna integreras på ett snyggt och smakfullt sätt i de miljöer de monteras i. I detta är EGO inget undantag. Innerdelen är stilrent utformad i klassiskt vitt, och in och utblåsen har gömts på sidorna.

LUNOS EGO Hybrid Energy BuildingLUNOS EGO decentraliserad ventilationYtterkåpa LUNOS decentraliserad ventilation

Vad gäller ventilationens utseende i husfasaden så har man olika alternativ både vad gäller material och färg. Givetvis har denna ventilation, i likhet med övriga LUNOS-produkter, även luftfilter som är lätt att ta ut och rengöra vid behov.

Detta gör att ventilationen blir en snygg detalj som också visar att man är väl medveten om både sin egen miljö och samtidigt världens miljö.

 

Är LUNOS EGO av intresse?

LUNOS EGO Hybrid - Energy BuildingLUNOS EGO Hybrid Energy Building

Energy Building är LUNOS representant i Sverige och du hittar EGO hos oss.

Få mer information om LUNOS EGO Hybrid på Energy Buildings produktsida >>

Har du frågor om EGO eller annan decentraliserad ventilation – kontakta oss på Energy Building

Välkommen!

 


Denna artikel är författad av vår medarbetare: Mattias Gellenmyr

 

 Läs mer – ladda ner någon av våra broschyrer!


Energy Building broschyr för decentraliserad ventilation

Systemlösning för decentraliserad ventilation >>

 


Energy Building - Villa Skönborg publikation

Villa Skönborg – Soltemplet i Västerås >>