Miljövänligt energisystem på affärsmässiga grunder

Miljövänligt energisystem på affärsmässiga grunder

Denna artikel har sitt ursprung i att vårt företag, Energy Building, kontaktades av en privatperson som letade efter ventilation till sitt lite speciella hus med ett miljövänligt energisystem, off grid.

Miljövänligt energisystem med decentraliserad ventilaiton

Vi talar alltså om en 176 kvadratmeter stor toppmodern villa. Med en design som sneglar på förra sekelskiftet och som får en innertakhöjd på nästan 6 meter, har 24 stycken jättefönster och ändå uppfyller passivhusstandard. Som därtill kommer vara helt oberoende av elnätet – utan att ge avkall på komfort eller andra bekvämligheter som vi tar som självklara idag.

Här tänker man kanske att allt är möjligt om man har obegränsad budget. Men det är det som är finessen;Villa Skönborg kostar under 4 miljoner när det är nyckelfärdigt, och det byggs av en privatperson.

Vi kunde inte låta bli att bli inspirerade av både projektet samt Janne Hevsund själv och den drivkraft han har. Han lät oss veta att hjärtat i huskroppen är energisystemet. Vi tänkte därför låta resonemanget om energisystem vara hjärtat i denna artikeln.

“Grundtanken i bygget är att övertygelsen att miljötänk och sund ekonomi arbetar i harmoni tillsammans med synintrycket och upplevelsen.
Allt måste vara genomtänkt, vackert och smart, och så underhållsfritt som möjligt.”


Jan Hevsund om Villa Skönborg, 2017

Miljövänligt energisystem = dyrt och krångligt?

Begreppet passivhus uppfattas fortfarande av många som något extremt och i vissa fall onödigt. Varför så mycket isolering när vi har så pass billig energi och uppvärmning som vi har idag?
Jo, om inte annat så för att man både sparar miljö samtidigt som man sparar pengar, om inte det första är ett starkt skäl nog så brukar det andra vara det.

Hela passivhustermen uppkom när man upptäckte att nya, bättre isolerade bostäder drog lika mycket energi som de gamla. (Läs vårt inlägg om passivhus här >>) EU har också kraftsamlat runt frågan ur vilket NNE-regleringen utkristalliserar sig: Att om utvecklingen av byggteknik i bostäder inte är självdrivande så måste den drivas på av yttre och tvingande krafter.

Avskräcker termen passivhus så anar man hur resonemangen kan gå runt off-grid. Off grid innebär att göra sig antingen helt eloberoende, eller i alla fall självständig vid eventuellt elavbrott. (Vi har gjort ett inlägg om off-grid som man kan läsa här >>)

Villa Skönborg off-grid med miljövänligt energisystem

Villa Skönborg kommer vara helt off-grid vad gäller elanslutning. Det har inte förberetts eller dragits in och kommer aldrig behövas heller. Och viktigast av allt, trots detta behöver Janne inte göra några materiella uppoffringar alls, tvärtom så sparar han pengar varje minut som går.

Janne har inte valt något ”smart” sammankopplande system att styra hela husets funktioner med, eftersom detta hade skapat mer kablar, mer jobb, och inte erbjudit några funktioner som varit avgörande. Energisystemet kommer vara autonomt och bygger på att varje funktion har en överkapacitet och minst en back-up.

Janne har gjort grundliga efterforskningar under många år och talat med de som erbjuder lösningar snarare än produkter. Ofta har han medvetet i sin projektering inte valt det mest extrema som finns tillgängligt, utan tagit hänsyn till att det måste vara så underhållsfritt som möjligt och ha en så lång livslängd som möjligt.

Detta har medfört att han botaniserat bland utbudet, pratat med konsulter och producenter och till och med besökt fabriker. Det står klart att tekniken finns tillgänglig, den är inte längre dyr eller krånglig och den betalar sig rätt snabbt själv.

Vi tar en titt på hur det fungerar!

Miljövänligt Energisystem – flödesschema

Miljövänligt energisystem Energy Building

Miljövänlig solvärme: 1

Till att börja med ger solen all värme huset beräknas behöva under 10 av årets 12 månader. Genom ren solstrålning genom fönsterna. Det hade inte fungerat på ett vanligt hus eftersom de blöder värmeenergi. Men i ett passivhus som detta går det utmärkt. Huset får utskjutande takdelar för att skydda från sommarsol, men som tillåter vintersolens lägre vinkel lysa långt in. En cirkulär vinterträdgård med glastak underlättar också.

Miljövänlig solcellspark: 2

I trädgården kommer det finnas en liten solcellspark på 20 kvadratmeter på 3 kW. Janne valde att inte placera denna på huset eftersom det dels inte är snyggt men främst för att det är bra att enkelt kunna nå panelerna, exempelvis om de täcks med snö eller blivit dammiga. Panelerna sitter fast monterade på en specialställning i optimal vinkel och är cirka 2,45 m höga. Längre fram kommer Rhododendron-buskar växa upp runtom så att tekniken integreras obemärkt i trädgården. Han valde inte de effektivaste på marknaden, men dessa är de tåligaste och mest underhållsfria och kommer göra jobbet i uppskattningsvis 30 år. De kräver ljus, men inte tvunget solsken för att leverera tillräckligt med el.

Miljövänlig batteribank: 3

Elektriciteten solpanelerna ger går i första hand till en batteribank på totalt 5 kWh. Den består av fem lager av litium-batterier som sitter på väggen, där varje lager är 60 x 9 x 35 cm, litet och smidigt. Husets vardagliga behov beräknas till att dra ungefär 3 kWh som mest, och totalt 1500-1800 kWh/ år. Låga siffror på grund av bland annat vitvaror med A+++ och en mekanisk decentraliserad ventilation som både är oerhört strömsnål samtidigt som den har hög värmeåtervinningskapacitet. Batteribanken räknas räcka 2 dagar utan tillskott och levererar ut 240 V till husets elnät. Längre fram tänker Janne expandera banken till 9 kWh, eftersom banken både sparar gasol och miljö.

Miljövänlig varmvattenberedare: 4

Överskottet från batteristationen går över och värmer via elpatron upp vattenkammare i den 500 liter stora multiberedaren. Denna ger både varmvatten till tappvattnet samt till golvvärmeslingan. Vattnet kan bli upp till 80 grader varmt i denna. Janne kommer tilläggsisolera denna med spillmaterial från husbygget. När Janne undersökte varmvattenberedare så fann hann att de blöder stora mängder värmeenergi vilket gör att vattnet måste värmas upp om och om igen eftersom termoseffekten brister. Ett märkligt fenomen eftersom effektiv isolering är ett relativt billigt material som i sin tur ger mervärde under produktens hela livslängd.

Miljövänlig Stirlingmotor: 5

Elektricitetsbackup finns i form av en gasoldriven stirlingmotor som kan ge 5-10 kWh med 96% effektivitet. Denna 300 år gamla uppfinning är utomordentligt bra, men fram till nutid så har man inte vetat riktigt vad man ska ha den till. Den är dock utmärkt som ren och kompakt elgenerator, så den passar både i tysta u-båtar och i täta off-gridhus. Denna enhet innehåller även en dator som via givare och sensorer styr och samordnar hela husets energisystem.

Går batteribanken av något skäl under 80% så går stirling-motorn igång och producerar el in i batteribanken. Överskottsvärmen från kylsystemet går då in som tillskottsvärme i varmvattenberedaren. Stirlingmotorn är förutom bränslesnål även fiffig på så vis att den kan generera olika typer av volttal. Så om hushållet exempelvis skaffar sig en batteridriven bil som kräver 380 volt så hjälper elverket till att ladda den. Sverige är världsledande på stirlingteknik och den svenska tillverkaren är en av de som som Janne har besökt.

Miljövänlig gasolpanna: 6

Om behov trots allt uppstår så finns det även en kondenserande gasolpanna med extremt hög effektivitetsgrad. Denna har egen inluftskanal samt skorsten i ett slutet system. Skulle solskenet inte ge tillräckligt med värme och elektriciteten från solpanelerna inte räcka för att värma varmvattenberedaren, så går denna gasolpanna igång och värmer varmvattenberedaren. Stirlingmotorn skulle kunna göra det, men hur bra den än är på att generera el så kan den inte tävla med gasolpannan när varmvatten är slutmålet.

Miljövänlig gasoldepå: 7

Villa Skönborg kommer vara off-grid, men kommer fortfarande vara beroende av extern energisupport i form av gasolgas. Detta ska dock tas med en nypa salt eftersom huset förutom elledning också saknar gasledning. Totalt beräknas de tre gasoldrivna enheterna: köksspis, stirlingelverk, och gasolpanna maximalt förbruka 4 stycken behållare med 45 kilo gas per styck på ett helt år. Och man kan själv välja leverantör och påfyllningsmetod.

Kostnaden för energisystemet

Det är lätt att bli överväldigad av nya begrepp och tekniker. Det låter ofta krångligt och det är säkert dyrt. Det behöver det inte vara, däremot är det svårt att ge en allmän siffra för olika system eftersom dessa skräddarsys till att passa både preferenser och behov. Energisystemet beskrivet här kostade drygt 300 000 kr.

Energisystemet, i samarbete med den passiva huskonstruktionen, ger Villa Skönborg en beräknad driftkostnad på 350-400 kr i månaden för värme, varmvatten, el och gas. Årlig kostnad på 4 800 kr. Vem vill inte ha det så?

Miljövänligt energisystem och ekonomi

Man kan spontant tycka att detta är ett lågt pris för en sådan investering i ett oberoende boende, samt undra varför konceptet inte är mer välkänt och implementerat när det byggs hus idag?
Det går alltså att bygga ett extraordinärt hus, både vad gäller arkitektur såväl som klimatskal och energisystem för samma kostnad som en normal villa.
Med skillnaden att sedan bor man väldigt mycket billigare än vad man gör i en normal villa.

Detta miljövänliga energisystem borde tilltala alla som bygger hus, såväl privatpersoner som företag.
Detta är miljövänlighet på affärsmässiga grunder.

Vi tackar vår kund Janne för hans medverkan till denna artikel och önskar honom många härliga år i Villa Skönborg!

Besök gärna hans blogg genom att följa denna länken, eller klicka på bilden nedan >>

Villa Skönborg med decentraliserad ventilation från Energy Building
Några bilder från byggandet av Villa Skönborg.

Med denna artikel hoppas vi på ett konstruktivt sätt visa att om vi vill ha nya och bättre egenskaper i våra bostäder så kan man inte bygga som man alltid gjort.

Vi på Energy Building tror på att innovativt tänkande är den bästa vägen till ett hållbarare byggande och boende.

Kontakta oss gärna om ni vill veta vad vi skulle kunna göra för skillnad för era projekt!

Vår broschyr på 16 sidor om Villa Skönborg finns att ladda ned här!

Off-grid med Villa Skönborg
Ladda ner
Artikeln är författad av vår medarbetare på Energy Building: Mattias