Energy Building

“Energy Building säljer decentraliserad ventilation till bostäder på den svenska marknaden”


Sweden Energy Building Systems AB

Energy Building har varit LUNOS Lüftungstechnik GmbH representant i Sverige sedan 2011 då Mats Jönsson startade verksamheten. Första installationen blev i det egna huset som byggdes i Västra Karup. Även om Lunos hade arbetat med bostadsventilation i över 50 år när Mats byggde sitt hus så har i stort sett samtliga produkter i dagens produktsortiment uppdaterats eller utvecklats sedan dess. Utvecklingen för Lunos har varit mycket stark och idag är företaget marknadsledande inom decentraliserad bostadsventilation. 

Energy Building idag

Energy Buildings kontor i HÖÖR
Energy Buildings kontor i HÖÖR

Från en start i Mats hem i Båstad blev det lager och kontor i Båstad. Sedan Jesper och Claes tog över företaget 2016 finns kontoret i Höör med visningsrum i Helsingborg och Göteborg. Under de senaste 2 åren har några nya produkter tillkommit som kompletterar Lunos sortiment, vilket ger en systemlösning. 

Energy Building hjälper till under hela processen. Genom att arbeta i ett nära samarbete med beställaren är vår ambition att få till en effektiv process från ritbord till färdig installation. När decentraliserad ventilation installeras är det oftast snickare eller murare som installerar montagedetaljer, så som montagerör och yttergaller på byggarbetsplatsen. Vid prefabricering monteras de med fördel redan på fabrik. Slutmontage av fläktenhet och innerkåpa görs oftast av elektriker i samband med att elen kopplas. 

Energy Building vänder sig till både nyproduktion och renovering av bostäder. I Sverige är nyproduktion störst men i tex Tyskland är renovering större. Att fördelningen är sådan i Sverige beror till stor del på att Mats  hade sina kontakter och erfarenheter i nyproduktion.

Energy Buildings ventilation vid nyproduktion

Mats såg stora fördelar med att kunna bygga med öppen planlösning när han byggde sitt egna hus i Västra Karup med Lunos 2011. Huset är tillverkat med Reformhus byggsystem, prefabriceringen och montage blir enklare utan ett kanalsystem. Med bakgrund som husfabrikant var möjligheten till ökad prefabricering såklart i linje med Mats önskemål. Att slippa kanalrengöring och lägre energiåtgång var bonus.

Nostalgigården med decentraliserad ventilation från Energy Building
Prefabricerade väggar förberedda för decentraliserad ventilation spar mycket tid

Fördelarna som Mats såg är de samma idag men med skillnaden att många av de leveranser som sker är till flerbostadshus där brandcellsgränser är en återkommande fråga. Med en ventilationslösning per lägenhet undviks många “problem” och blir ekonomiskt fördelaktigt när boende volymen dessutom oftast ökar (ingen tanksänkning pga kanaler eller aggregat som står i klädkammaren).

Renovering med ventilation från Energy Building

Renovering med bla ny fasad, tak och decentraliserad ventilation från Energy Building
17 st hyreslägenheter som renoverades 2015

Även vid renoveringar finns det oerhört många fördelar med ett decentraliserat system. Att enkelt skapa ett ventilationssystem med minimala ingrepp i såväl byggnad som i hyresgästernas vardagsliv är en bra början. Utan kanaler blir både intrånget och kostnaden som regel mycket lägre..

https://www.youtube.com/watch?v=jzJYWCbdaPM