Friskluftsventil

Friskluftsventil ALD – nu med uppdaterad ljudprestanda!

De flesta äldre svenska hem har så kallade ventiler, dvs hål genom väggen så att frisk luft kan ta sig in som en del av en ventilationslösning med självdrags- eller frånluftsventilation. Lunos friskluftsventil har sedan lanseringen 2002 varit en bästsäljare och ofta i kombination med Silvento. ALD fyller samma funktion som en “klassisk” tilluftsventil med några avgörande skillnaderna:

  1. Valbart luftflöde: Genom en sinnrik reglerbar luftflödesskiva kan man styra vilket luftflöde man vill ha genom ventilen, och därmed undvika obehindrat kalldrag men ändå få in tillräckligt med frisk luft.
  2. Tystare inomhus: Luftkanalen har ljudisolerande material som gör att man minimerar oljud utifrån, idealiskt i dagens bullriga yttermiljöer, inte minst för sovrum.
  3. Installerad går den relativt enkelt att uppgradera till en decentral ventilationslösning.
  4. Miljövänlig och lättmonterad: Eftersom detta är en passiv lösning så behöver den inga motorer och ingen elförsörjning, däremot sparar man dyrbar varmluft eftersom man kan reglera luftflödet

ALD serien har en reglerbara luftflödesskiva har tre inställbara flöden: 15, 20 och 25 m3 / h. På så sätt säkerställer friskluftsventilen en trivsam ventilation till varierande storlek på rum och olika krav på luftflöden.

Om det vid  renovering eller tillbyggnad monteras in frånluftsventilation så som en badrumsfläkt, så är denna friskluftsventil ett utomordentligt komplement att se till att luften som ventileras ut kompenseras av att friskluft också kommer in.

Nyligen så lanserade Lunos en uppgradering av friskluftsventilen ALD i dess 3 olika varianter. Läs mer om dem på produktsidan; ALD, ALD-S och ALD-SV. Ljudabsorbenterna är nu förändrade från ett lätt ljuddämpningsmaterial till ett tyngre polyetenskum med mixad vikt och porstorlek. Effekten blir ytterligare dämpande akustiska egenskaper.

Lunos ALD friskluftsventil/tilluftsventil är väldigt lämplig för platser där det krävs lite mer än bara ett hål i väggen. För ett utsatt läge med buller eller vind lämpar sig någon av ALD ventilerna mycket bra. Samma är om det finns ett intresse att uppgradera till värmeåtervinnande ventilation.

  • RoHS och WEEE kompatibel
  • EnEV och DIN 1946-6 kompatibel
  • Kan användas i lågenergihus
Friskluftsventil ALD

Läs om decentraliserad ventilation i bostäder,

Klicka på broschyren!