LUNOS

LUNOS Lüftungstechnik GmbH 

LUNOS ligger beläget i stadsdelen Spandau i Berlin och har idag över 100 anställda. Sedan starten på 50-talet har företaget varit fokuserat på ventilations produkter. Fram till 2011 var 100 % av försäljningen tilluftsventiler och frånluftsfläktar. Sedan Lunos e²  lanserades har produktmixen förändrats totalt och en majoritet av produkterna som säljs idag är med värmeåtervinning.

Marknadsandelen för Silventon (frånluftsfläktar) har historisk varit mycket hög. Det i kombination med ett mycket positivt mottagande av e²:an har gjort företaget till marknadsledande på decentraliserad ventilation i Europa.

Lunos har sedan starten varit i privat ägo, sedan 10 år tillbaks av Ingo Volkman.

LUNOS kontor och fabrik
LUNOS huvudkontor i Berlin

Kärnkompetensen hos LUNOS

Kärnkompetensen inkluderar bostadsventilation med, såväl som utan, värmeåtervinning. Historisk används frånluftsfläktar på ett annat sätt i Tyskland än i Sverige. Äldre lägenheter har som regel självdrag i Sverige och om de är uppgraderade eller moderna kan de ha fått en större frånluftsfläkt på taket som servar flera lägenheter. I Tyskland sitter istället en fläkt i varje badrum som skall ha kraften att trycka upp luften genom skorstenen. Frånluftsfläkten Silvento är en Radialfläkt och ger ett tryck som är nästan 10 gånger högre än “vanliga” badrumsfläktar. I utvecklingsarbetet har har den här bakgrunden varit en stor tillgång då frånluftsfläktarna/våtrumsfläktarna tillsammans med e²:an ger en systemlösning.

De kunskaperna som finns kring systemet tas nu med på en spännande resa kring hur ett decentraliserat system styr in i framtiden…………

Produkter för decentraliserad ventilation
Lunos kontor i Tyskland

LUNOS fabrik då och nu

LUNOS fabrik i tyskland

Produktion av bostadsventilation under 70 år – och växer fortfarande och nu är den nya fabriken under uppbyggnad läs mer om projektet: “LUNOS exapnderar – bygger ny fabrik 

LUNOS leder utvecklingen

LUNOS decentraliserade ventilation

Utvecklingsavdelningen arbetar kontinuerligt med att vidareutveckla befintliga produkter samt utveckla nya produkter för ventilation av bostäder och mindre kontorsmiljöer.

2011 lanserade man den produkt som inte bara visade sig fylla ett tomrum i ventilationsbranschen utan som även direkt blev en stor försäljningssuccé: LUNOS e² – decentraliserad ventilation med värmeåtervinning!

I Tyskland fick produkten mycket extra publiceitet då det var den första decentralicerade produkten att nå över 90 % värmeåtervinning enligt DIBT (Deutsches Institut für Bautechnik)

Försäljningsutveckling
2010-2016

Produktkvaliteten och lösningen av kunders ventilationsbehov är det som drivit den snabba utvecklingen i grafen under från det att Lunos e² lanserades 2011. Mycket har drivits av Tysklands fokus på energieffektivisering där det finns ett stort fokus på strömförbrukningen i ventilationssystem och inte bara värmeåtervinning. I enheter uttryckt levererades under 2016 över 60 000 ventilationsenheter till kunder i hela världen. Utvecklingen har efter det hållit i sig med en 20-30% ökning per år.

LUNOS affärsutveckling

LUNOS internationella framgångar

Idag finns 11 st lokala försäljningsföretag i Tyskland . Internationella distributörer i Europa, Asien, Nordamerika, Sydamerika samt Australien och Nya Zeeland finns det totalt 26 st. Idag är det inte bara tyska perspektiv utan erfarenhet och lösningar kring ventilation kommer från alla klimatområde i världen.

LUNOS på världskartan

Ventilationsplanering

Som men del i strävan att kunna erbjuda systemlösningar har LUNOS utvecklat en egen mjukvara för dimensioneringar. Programmet ger en möjlighet att på ett enkelt sätt se vad effekten av ändrade förutsättningar blir.

LUNOS programvara för decentraliserad ventilation
Program för ventilationsdimensionering

Decentraliserad ventilation – en vinnare 

prisbelönt decentraliserad ventilation
Glada vinnare från Lunos vid en av prisutdelningarna
LUNOS får pris för decentraliserad ventilation
LUNOS utmärkelser och pris

Några av utmärkelserna de senaste åren