Hotellbygge vid Kukkolaforsen i Tornedalen

Hotellbygge vid Kukkolaforsen i Tornedalen

Vi på Energy Building är väldigt glad att fått förtroendet att leverera ventilation till de 16 st nya hotellrummen som nu byggs på Kukkolaforsen Turist & Konferens. Bygglovet beviljades i april och i december kommer de första gästerna. En viktig faktor vid val av ventilationen var att rummen styrs oberoende av varandra med intakta brandceller.

Ritningsskiss mot forsen

Kukkolaforsen Turist & Konferens

”Turismen i regionen är på stark tillväxt och det finns ett stort behov av övernattningsmöjligheter. Destinationen Swedish Lappland, där Tornedalen ingår, hade ca 2,8 milj gästnätter under 2017 och en stor andel av turisterna är icke nordiska gäster. Det är till stor del flygtrafik, via Finland, till Rovaniemi som gör att mycket besökare från Asien, Nederländerna och Israel hittar till detta spännande sommar- och vinterresmål. Gränslandet mellan Finland och Sverige, den mäktiga forsen i Torneälven och naturligtvis norrsken och midnattssol lockar till besök” berättar Martin Spolander som driver anläggningen tillsammans med familjen. Kukkolaforsen 

I samband med att vi valde husleverantör jämförde vi med att sätta ett centralt FTX system. Vi såg ett par direkta fördelar med ett decentraliserat system:

–        Varje hotellrum styrs oberoende av varandra

–        Inget behov av brandspjäll (varje rum är en egen intakt brandcell)

–        Det är ett system som vi själv kan sköta

Att strömförbrukningen och filterförbrukningen ger en lägre driftskostnad är en positiv bieffekt men inte avgörande, enligt Martin.

Tornedalshus

Efter att tittat på några olika lösningar valdes Tornedalshus som husleverantör. Tornedalshus bygger sedan starten 1991 skräddarsydda hus i byn Rantajärvi 2 mil norr om polcirkeln. Sedan starten har produktionskapaciteten ökat succesivt och idag levereras ett 30-tal objekt varje år. Färdigställandegraden varierar efter kundens önskemål, allt från stomrest till nyckelfärdigt. För nyproduktionen vid Kukkolaforsen handlar det om helt nyckelfärdigt.

Även om husen är skräddarsydda så bygger husen på en standardkonstruktion med Masonite I-balk och cellulosaisolering. Vi har sedan 2002 använt cellulosaisolering och anser att dess egenskaper är de absolut bästa. 240 mm i väggar anser vi vara pris- och prestandaoptimal tjocklek för ett året-runt-boende, säger Göte Wuotila som driver Tornedalshus.

Lite bilder från processen:

Planlösning

Efter dag 3 från montagestart

Vi på Energy Building tycker det är ett mycket trevligt projekt att se växa fram. Läs mer om detta och andra på vår sida för referensobjekt.

Författat av Energy Buildings medarbetare; Claes Nordfeldt