Econ DemoLab i Göteborg!

Econ DemoLab öppnar i Göteborg
– åtråvärda och innovativa modulbostäder för ALLA!

Energy Building med eCon

Konceptbild på eCon-modul

700 000 nya bostäder behövs till 2025

I flera år har det basunerats ut att vi har en överhängande bostadsbrist i Sverige. Detta ledde till en byggboom som gått så långt att förverkligandet av nya bostäder sinkas på grund av att byggbranschen nått sin maximala kapacitet. Mellan 2012-2015 färdigställdes endast 130 000 bostäder. På senare tid domineras dock finansnyheterna av rubriker som ”Bostadsöverskott i många kommuner” och ”Byggs för mycket – avgift på nya bostadsrätter slopas.” Hur hänger detta ihop?

Först byggs av det som behövs mest

De bostadstyper som byggs idag har oftast inte de människor som har störst behov av bostad som målgrupp. Denna grupp saknar den finansiella kapaciteten som behövs för att bo i dessa ofta väldigt fina, men också väldigt dyra boenden i de bättre områdena. Faktorer som vinstintresse och traditionella byggmetoder påverkar också både de bostadstyper som byggs och den låga hastighet de byggs i.

Hur löser man detta?

Qideas AB fick den finansiella möjligheten genom Boverkets utlysning; att lösa utmaningen med att bygga prisvärda små innovativa bostäder för ungdomar. Man presenterade eCon, en bostadsmodul byggd ur ett holistiskt synsätt – att helheten är större än delarna, att man ska bygga både för miljö och människa. Utgångspunkterna är; miljövänligt, ekonomiskt och socialt överbryggande.

eCon bygger i moduler

Man utgår från en uttjänt transportcontainer. Man isolerar med Ecofoam så att modulen möter passivhusstandard. Ritar multifunktionell inredning som för tankarna till en större båt eller husbil, smart och kompakt med hög vill-ha-faktor. Ser till att modulen är transportbar och beständig, så den kan stå kort tid eller många år beroende på platstillstånd och behov. eCon-modulerna kan stå för sig själva, sättas som par eller radhus eller byggas på höjden och skapa flerbostadshus. Lite som med att bygga med LEGO.

Energy Building decentraliserad ventilation

Ett lyft i Nordstan


Energy Building decentraliserad ventilation

Planlösning

Ett nätverk levererar delar till helheten

Kretsloppsprincipen genomsyrar, man siktar på att det bli det bästa alternativet på marknaden med hänseendet till hållbart byggande. För att åstadkomma en helhet i konceptet så breddades nätverket av medarbetande företag. Idag är man över 30 samarbetspartners som passar in genom tjänster eller produkter som är innovativa, miljövänliga och ecosmarta. Företag som har något att erbjuda om man vill bygga för framtiden helt enkelt.

Energy Building decentraliserad ventilation

Medverkande i eCon DemoLab

Invigning på ett höjdarställe i Nordstan, Göteborg

Från och med den 13 oktober 2017 kommer Göteborg ha sin första eCon på plats. Ett visningshus har byggts ovanpå parkeringshusets tak i galleria Nordstan. De 37 miljoner årliga besökarna kommer hjälpa till att ge eCon DemoLab den uppmärksamhet som projektet och aktörerna förtjänar.

Energy Building decentraliserad ventilation

Nordstan i Göteborg

Vad händer sen?

Intresset från både privat och kommunalt håll varit stort, och man har fått förfrågningar på hundratals eConer redan nu. Därför har man börjat bygga struktur för produktion, med bland annat inredning från Baltiska staterna och monteringsidéer som ska ge nyanlända och andra utsatta i samhället en meningsfull och betydelsefull sysselsättning.

Vår roll i eCon

Vi på Energy Building är stolta över att få bidra med vår del till projektet bland de företag som blivit utvalda som leverantörer till eCon. Vår strömsnåla och decentraliserade ventilation passar bra in i projektkonceptet, där den möjliggör valfri modulplacering samt ligger väl inom ramen för flexibelt och hållbart byggande. Vi ser fram mot ett långt samarbete i eCon där vi tillsammans bygger för en bättre framtid för alla!

Energy Building decentraliserad ventilation

Författat av: Mattias Gellenmyr – medarbetare på Energy Building


 Läs mer – ladda ner någon av våra broschyrer!