Containerhus i tv-serien husdrömmar

Under 2018 byggde Sofia och Sebastian deras hus. Ett hus eller ett containerhus byggt med containrar som ”byggstomme”. I SVTs program husdrömmar var huset ett av programmen under 2018-2019.

The Swedish Herring House, ett containerhus med byggt av flera vanliga containrar

Varför bygga ett containerhus?

Sommaren 2018 träffade jag Sebastian och utöver ventilations så pratade vi lite allmänt om projektet.

Min fundering: Varför bygga ett Containerhus?

Sebastian var glasklar: Varför inte?

Utöver utmaningen att bygga det första (först färdig) containerhuset i Sverige, fanns andra värden. Känslan av att få till ett unikt hus och möjligheten att tex få till det frihängade utskeppet. Kombinationen av plats och hus gör att det känns som att segla in i skogen.

Utsikt genom fönster, The Swedish Herring House
Utsikt köket, The Swedish Herring House

Trenden med Containrar och moduler

Generellt finns den en stor trend att prefabricera mer på fabrik. Länge har tex husfabrikanter byggt prefabricerade väggar på fabrik men nu blir det mer och mer vanligt att det byggs som moduler. Ofta är modulerna bredare än en 20 fots container och det behövs en”specialtransport” mellan fabrik och byggplats. En del har istället haft tanken att bygga med containrar, vilket gör att de kan produceras och transporteras standardiserat, tex Econ.

Containerhus byggt med en container per lägenhet

Möjligheter och svårigheter vid ett container hus projekt

Att bygga med containrar ger den direkta fördelen att bärigheten finns i containern. Utnyttjat på rätt sätt går det att skapa unika miljöer som tex uthängade partier. Används flera containrar så skapar placering av dem naturliga uteplatser eller verandor. Samtidigt är måtten begränsande, längden går att reglera men bredden väljs genom 1 eller flera containrar i bredd och höjden är bestämd.

Ett containerhus växer fram

Samtidigt som containerna är stabila som konstruktion är de också arbetsam vid håltagning.

Köldbryggor och isolering

En container är byggnadstekniskt en stor köldbrygga som blir varm på sommaren och kall på vintern. Genom att spraya polyuretanskum som isolering blir containern en termos som behåller temperaturen. I The Swedish Herring House isolerades vägarna invändigt medan tex Econs bostadsmoduler isolerats utvändigt.

Sebastian i containerhuset the Swedish Herring House

Varför välja decentraliserad ventilation i containerhus

Hus byggda av containrar eller moduler har många likheter. Till exempel är moduler och containrar ofta byggda i fabrik. Komplexiteten att montera ventilationskanaler är ofta det som avgör till fördel för decentraliserad ventilation. Ventilationkanlerna ger sänkt takhöjd, köldbryggor och gör bygget allmännt svårare.

Ventilationen i “The Swedish Herring House”

Huset är byggt med en Silvento frånluftsfläktar i bad och dusch. I tvättstugan sitter en ego med kontinuering värmeväxling i en enhet. Övriga delar av huset är ventilerat med par av e²:or. För att undvika att luft från kök “förorenar” luften i övriga bostaden sitter det ett par i köket.

Montagerör till Lunos e2, monterat och isolerat med polyuretanskum
Montagerör

Hus till Silvento EC
Hus till Silvento

Läs om decentraliserad ventilation i bostäder,

Klicka på broschyren!